חולמים על בית בכפר? הנה מספר דברים שלא ספרו לכם!
החלום הבורגני על בית צמוד קרקע עם גינה קטנה, הרחק מהעיר הסואנת, עדיין חי ופועם בלבבות של הרבה מאוד ישראלים. מי לא רוצה לגור בסביבה ירוקה, להתעורר כל בוקר אל נוף רחב ומרהיב, ליהנות ממערכת חינוך איכותית ומקהילה צעירה חמה ותומכת? אין ספק כי יישובי הכפר והקיבוצים הם מעין מפלט מהלחץ הקיים בהמולת העיר, אחת הדרכים להגשים את החלום היא להשתתף בהרחבות בקיבוצים, פרויקטים של הרחבות בקיבוצים הם בעצם בנייה למגורים על קרקע חקלאית בתוך שטחו של ישוב כפרי. מטרת ההרחבות היא הקמת שכונה קהילתית של בתים צמודי קרקע על שטחי הישוב הכפרי, קיבוץ או מושב ועל ידי כך להגדיל את אוכלוסיית הישוב כשבעצם אנשים מחוץ לישוב רוכשים בתים במסגרת הפרויקט.
לא מעט סקרים נערכו בשנים האחרונות שעסקו באופי המגורים המועדף על הישראלים, חלקם הצביעו על כך שהישראלים מתחלקים באופן כמעט שווה, עיקר החלוקה הייתה בית פרטי במרכז הארץ, או מושב באזור זהה, לצד בית פרטי בגליל. למרות החלוקה, הסקר קבע באופן חד משמעי כי כמעט כולם חולמים על בית פרטי משלהם. בנוסף בשנים האחרונות ניתן לראות מגמה הולכת וגדלה בביקוש לערי פריפריה ויישובים כפריים, עליית מחירי הנדל"ן הובילו לכך שמחיר דירה במרכז הארץ שווה לבית פרטי במושב. עברו הימים שבהם ישראלים העדיפו לגור בבנייני מגורים נטולי עיצוב ואמירה אישית, כיום הגשמת החלום לבניית בית פרטי, עם גינה ומרחבים קרוב ואפשרי מתמיד, או שלא בדיוק.
חסמים רבים בדרך לחלום
קיימים לא מעט חסמים וקשיים שנתקלים בהם בדרך לבניית בית פרטי מצד הרשויות השונות של מדינת ישראל, רשות מקרקעי ישראל, קק"ל, רשות העתיקות והיד נטויה, שמי שאינו מכיר את דפוסי הפעולה אל מול אותן הרשויות, ימצא עצמו דורך על מוקשים לא קלים בכלל, ביניהם: חסמי תכנון, חסמי בירוקרטיה, חסמי רישוי ועוד, אמנם החסמים מצטיירים מצד המדינה בלבד, אך המציאות מראה אחרת.
המשפחות שמגשימות ה"חלום" לגור בכפר נכנסות אל תוך קהילה פעילה ותוססת בעלת נורמות משלה, החוקים משתנים בכל קהילה או קיבוץ על פי נהלים קיימים ושונים. לעיתים הציפייה למגורים ביישוב כפרי מתנפצת אל מול המציאות בדמות חסמים חברתיים, המצויים בדפוסים שאימצו הקיבוצים לאורך שנים רבות. במקרים לא מעטים משפחות הרגישו קשיים רבים בהשתלבות החברתית ותחושת ניכור מצד הוותיקים.
רובד נוסף של חסם הוא נושא קבלת המימון מצד הבנקים עבור תהליך בניית הבית. בעקבות חוסר הסדר כספי של הבנקים אל מול הקיבוצים, אנשים מתקשים לקבל משכנתא או מימון אחר דבר העשוי לגרום לכאב עצום ובזבוז זמן אדיר עבור המשפחות. לרוב היישובים והקיבוצים בארץ ישנם תקנונים שונים עם הנחיות בנושא אופי הבנייה במקום. בקיבוצים קיים רצון עז לשמור על הצביון הכפרי של היישוב כלל שאפשר, לכן התב"ע ביישובים כפריים וקיבוצים לעיתים מוגבלת וכפופה יותר להנחיות הבנייה המקומית.
בשום פנים ואופן אל תוותרו על הגשמת החלום לגור בכפר, אלא תמצאו את החברה והיזם המתאימים לכם. חשוב למצוא חברה אשר צברה מוניטין רב במציאת פתרונות והתגברות על חסמים מגוונים ושונים הן מצד הרשויות הממשלתיות והן המקומיות. חברת גרוס יזום בע"מ, מתמחה בהרחבות ביישובים וקיבוצים, רישוי ותכנון, בניית תקציבים, עלויות בניה, ניהול תב"ע עבור יישובים ורשויות מקומיות. גרוס מזמינה אתכם להגשים חלום ולבנות יחד את הבית שתמיד רציתם, בואו והצטרפו אל אלפי משפחות מרוצות מאיכות חיים בכפר.